Selamat Hari Raya ‘Idil Fitri 1436

SHR
Dengan berakhirnya bulan Ramadhan yang penuh dengan barkah ini, dan menjelangnya Syawal, muga-muga puasa yang telah kita tunaikan diterima oleh Allah s.w.t., dan dengan RahmatNya yang Maha Melimpah-ruah, diberiNya senantiasa kepada kita sekalian, kesejahteraan, kebahagiaan, keselamatan di dunia dan di akhirat. Amin.

Sangatlah baik jika kita teruskan dengan berada dalam keadaan tidak terlalu kenyang. Telah didapati dalam satu kajian di Russia, ia itu orang yang boleh tahan lapar boleh bertahan dengan kehidupan pada waktu kesusahan kerana ia perlukan hanya sedikit makanan sahaja. Tetapi sebaliknya jika sekiranya ia makan berlebihan, dia akan cepat menjadi gemuk kerana makanan yang tidak diperlukan oleh badan akan disimpan menjadi lemak. Kesimpulan ini hasil dari siasatan para saintis Russia yang membuat penyelidikan terhadap mereka-mereka yang selamat setelah kota mereka dikepung oleh tentera Jerman lebih dari setahun semasa perang dunia kedua. Mereka hidup dengan apa yang ada pada ketika itu. Di dalam satu hadith, Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, “Kami daripada gulungan yang tidak makan melainkan kami lapar, dan apabila kami makan, tidak sampai kenyang.” Muga-muga kita termasuk dalam gulungan itu. Amin.

Latihan berpuasa ini sangat berguna, lebih-lebih lagi kepada mereka yang berada di dalam gulungan yang tidak tahan lama dengan keadaan perut yang kosong. Jika dilaksanakan pasti mereka akan boleh tahan berlapar sebagaimana perpatah melayu ada mengatakan, “Alah bisa tegal biasa.” Semoga kita bertambah sihat wal afiat seterusnya senantiasa. Amin

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan kepada sekalian muslimin dan muslimat,

“Selamat Hari Raya ‘Idil Fitri,
Semoga Kembali Fitrah.”

Bagi yang mengenali diri ini, ku susun sepuluh jari mohon keampunan dan kemaafan atas segala silap dan salah.
Terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: